Državna smotra u pripovijedanju djece i mladih

Prvi poziv na Smotru (24. siječnja 2024.)
Drugi poziv na Smotru (u najavi za 12. veljače 2024.)
Treći poziv na Smotru (u najavi za 5. ožujka 2023.)

6. DRŽAVNA (pred)SMOTRA u pripovijedanju (storytelling) “LOGOS 2024.” 

(Pristup prijavnom obrascu bit će omogućen u siječnju i bit će otvoren do 18. ožujka 2023.)
PRIJAVE SU OTVORENE! Kliknite ovdje.

Poštovani,
pozivamo vas da sudjelujete na 6. Državnoj (pred)SMOTRI u usmenome pripovijedanju za djecu i mlade “Logos 2024.”

Cilj smotre je njegovati tradicijsku baštinu te kulturu govorenja i slušanja pomoću pripovijedanja (storytelling).
Pod pripovijedanjem razumijevamo “nastup pripovjedača u kojem on neposredno pred publikom iznosi određeni slijed događaja” (Miller 2008: 24).

Kao udruga “Kreativni studio “Logos” ima za sobom održane brojne radionice za odgojitelje, učitelje, nastavnike i stručne suradnike u Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci, Zadru, Osijeku, Šibeniku i Varaždinu, te šest Konferencija o pripovijedanju (2017. – 2023.) te pet Državnih smotri u pripovijedanju (2018., 2019., 2021., 2022. i  2023.).

“Pripovijedanje jest zaseban medij, umjetnički proces koji djeluje uz pomoć nečega što bismo mogli nazvati tehnologijom ljudskog središnjeg računala – što uključuje sjećanje, maštu, emocije, intelekt, jezik, gestu, kretanje, izraz (lica ili tijela), i što je najvažnije, stvaranje odnosa u sadašnjem trenutku – odnosa osobe prema drugoj osobi ili prema grupi.”(Sobol-Gentile-Sunwolf 2008: 22)

Držimo kako je pripovijedanje moćan alat u obrazovanju i odgoju, te da su igralački i pripovjedački elementi sastavni dio uspješnoga rada s djecom i mladima.

Državna smotra promovira ljepotu pripovijedanja kojom želimo oduševiti djecu i mlade, jer na kraju krajeva – svi o čemu govorimo – i čemu god da govorili ili željeli koga u što uvjeriti – svakako da se služimo elementima pripovijedanja, i to svakodnevno.

Osim spomenutoga, smotrom želimo:
– poticati čitanje
– njegovati ljubav prema domovini, tradicijskoj baštini i povijesti
– poticati usmeno jezično izražavanje
– pripremati mlade za javni nastup
– njegovati i poticati kulturu govorenja te slušanja (međusobnog uvažavanja)

PROPOZICIJE SUDJELOVANJA:
1. Sudjelovati mogu djeca vrtićke, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi te mladi do 25. godine

1.1. 

Kategorije su:
– predškolska dob
– 1. – 4. r. OŠ
– 5. – 8. r. OŠ
– 1. – 4. r. SŠ
– mladi od 18. do 25. godine

NOVO od 2024. godine. Ove godine “zvijezde događanja” su predSMOTRE i fokus je da što više djece dobije izravnu podršku i konstruktivne savjete profesionalnih pripovjedača/pripovjedačica. PredSMOTRE 2024. održavaju se u: Čakovcu (Gornji Mihaljevec), Koprivnici, Zagrebu, Velikoj Gorici, Samoboru, Pleternici, Osijeku (Josipovac), Zadru, Dubrovniku i Varaždinu.

1. 2.
6. Državna (pred)Smotra održava se od 8. do 12. travnja 2024.

1.3. Tijekom predSMOTRE uživo prosudbeno povjerenstvo (po gradovima) svakome sudioniku daje konstruktivni komentar za osobni rast i napredak u pripovjednim vještinama. (Preko Zooma – moguće je sudjelovanje u samo iznimnim slučajevima.)

1.4. Svi sudionici predSMOTRE polaznici su državne razine.
Nema rangiranja, niti na predSMOTRI niti na velikoj državnoj SMOTRI (“masterclass”) u Varaždinu.

1.5. Svako prosudbeno povjerenstvo bira najuspješnije (u tome trenutku u najvećoj mjeri ostvarene pripovjedačke kompetencije sudionika) za samu završnicu Smotre, tj. nagradnu edukaciju za usavršavanje pripovjedačkih vještina tijekom SMOTRE (masterclassa) u Varaždinu.
Za mentore će također biti predviđena edukacija.
Mladi pripovjedači će tijekom masterclassa imati grupnu i individualnu edukaciju te će pripremiti završni grupni pripovjedni nastup.

1. 6.
Za 6. Državnu (pred)Smotru primaju se prijave do 18. ožujka 2023. putem ovoga obrasca.

1. 7. Organizatori predSMOTRE organizirat će od 20. do 23. ožujka RADIONICU u trajanju od 60 minuta gdje će se izložiti:

– cilj i svrha predSMOTRE*
– propozicije*
– definicija i opis pripovjednog umijeća*
– kompetencije pripovjedača*
te će netko od pripovjedača pripovijedati priču da mentori i djeca čuju što se očekuje.

Za točke označene * organizatori će dobiti jedinstvene materijale tako da svi, gdje god se nalazili imaju iste preduvjete.

Ovoj radionici uživo, prethodit će webinar 15. veljače za sve potencijalne kandidate.

1.8.
SMOTRA u Varaždinu (masterclass) odvijat će se u dva dijela (točan raspored bit će poznat naknadno), posebno za djecu i mlade te za mentore, i to u ponedjeljak 22. travnja 2024.

Okvirni vremenik
9.00 – 10.30      grupna radionica s majstorom pripovjedačem (razvijanje kompetencija)

11.00 – 12.30    grupna radionica stvaranja zajedničke priče/pripovjednog nastupa/pripovjedne predstave uz vodstvo majstora pripovjedača

(9.00 – 10.30, 11.00 – 12.30   radionica za mentore)
13.00 – 14.00    predstavljanje rezultata grupne radionice (po grupi 7 minuta, najviše 10 – ovisno o broju grupa)

————————————————————————————–

2. Za Državnu (pred)Smotru/Smotru potrebno je pripremiti pripovijedanje bajke ili priče (vlastite, autorske ili narodne) u trajanju do najviše 5 minuta (pripovijedanje u trajanju oko 3 minute je najpoželjnije).

Tema smotre je (motivirajuća, ali neobvezujuća za izbor priča): Što nas povezuje (slobodni prijevod teme Svjetskog dana pripovijedanja 2024., eng. “Building Bridges”)

2.1.
Može se, osim u uobičajenomu pripovijedanju, sudjelovati i uz kamišibaj – pripovijedanje uz malo japansko papirnato kazalište.

————————————————————————————–

3. Sudionik pripovijeda bajku/priču pred publikom i Prosudbenim povjerenstvom koje će se kratkim konstruktivnim komentarom osvrnuti na sudionikovu izvedbu.

Prosudbeno povjerenstvo je najmanje tročlano, a čine ga: profesionalna pripovjedačica i član udruge te učitelj/nastavnik, glumac/(dramski) pedagog/književnik.

4. Zadaća Prosudbenoga povjerenstva je da prema svojoj stručnosti prate izvedbu mladoga pripovjedača/pripovjedačice te da svakome daju konstruktivnu povratnu informaciju kako bi kandidata vodili prema pozitivnoj spoznaji u izgradnji osobnih pripovjedačkih vještina.

Pri tome, članovi povjerenstva vode se sljedećim sastavnicama koje su dio zaključne povratne informacije:

– Odgovara li i koliko pripovijedana priča zadanoj temi;

– Je li vrijeme pripovijedanja u okviru zadane forme (3-5 minuta);

– Rabe li se vrednote govorenoga jezika u pripovijedanju u potpunosti/djelomično/često nepravilno;

– Je li govorna interpretacija (pokazano razumijevanje sadržaja izabrane priče i osobni doživljaj) provedena u potpunosti/djelomično/neusklađeno;

– Je li ispunjen dramski doživljaj tj. sceničnost u prostoru (stav, kretnje, neverbalni govor…) u potpunosti/djelomično/nepotpuno;

– Sposobnost da se pripovijedanjem slušatelj zavede, uvede u priču i postane dio nje (nizanje slika pripovijedanjem i sl.);

– Konstruktivni savjet mladom pripovjedaču za poticanje osobnoga rasta (u razvoju mlade osobnosti i u razvoju mladog pripovjedača) s obzirom na vlastito iskustvo, profesiju i sl.

5. Ustanova (vrtić, škola) može prijaviti više sudionika.

5.1. Privole za sudjelovanje možete preuzeti ovdje te ih potpisane od strane roditelja donijeti na dan održavanja predSmotre (predati voditelju predSmotre): https://shorturl.at/nGHI3

6. Kotizacije sponzorira Ministarstvo kulture i medija, stoga je ove 2024. godine nema.

7. Kotizacijom se pokriva dostupnost:

– radionica (grupne konzultacije) prije 6. Državne (pred)Smotre (bit će dostupno kao snimljeni video) – dostupnost konzultacija s pripovjedačicama/pripovjedačima u navedenim gradovima (ili na daljinu, putem Zooma) – stručne upute i sugestije profesionalnih pripovjedača/pripovjedačica svakome djetetu za budući rad i napredak tijekom Državne (pred)Smotre – potvrde/zahvalnice za sudionike i mentore (za mentore u formi potvrde o stručnom usavršavanju) – nagrada za svakoga sudionika (dijete) – okrjepa za sudionike (djecu i mentore)

O točnom hodogramu i rasporedu izvedbi obavijestit ćemo vas naknadno, čim završe prijave i organizacijske pojedinosti, a najkasnije do 20. ožujka 2023. (općenite napomene).
(Pojedinosti uz predSmotru objavljivat ćemo do 1. do 20. ožujka. –> svaki koordinator za svoju predSMOTRU).

Prijave primamo putem donjeg obrasca.

Za dodatna pitanja molimo da nas kontaktirate pisanim putem na:

 
Aleksandra Damjanić, prof.
koordinatorica 6. državne (pred)SMOTRE u pripovijedanju “Logos 2024.”
aleksandra.prikratki@gmail.com
 
dr. sc. Martina Hranj
predsjednica Organizacijskoga odbora 6. državne (pred)SMOTRE u pripovijedanju “Logos 2024.”
udruga.ks.logos@gmail.com
099 796 94 69
Udruga Kreativni studio “Logos”

_____________________
* Izvor: Zarez, godište X, broj 232, 2008. (Pdf oblik: http://www.zarez.hr/system/issue/pdf/232/232.pdf)