Prvi hrvatski studij pripovijedanja (od 2019.)

Nakon niza edukacija u Varaždinu, Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Šibeniku i Dubrovniku održavanih od 2017. godine, na 3. Konferenciji o pripovijedanju 2019. objavljujemo upis u studij pripovijedanja kao dio cjeloživotnoga obrazovanja u neformalne obliku.
Studijske godine 2019./2020. upisana je prva generacija koja je I. semestar odslušala u Zagrebu, a zatim je, uslijed epidemioloških zahtjeva i izazova uslijed koronavirusa, II. semestar održan na daljinu putem platforme Zoom.
Kruna te izazovne i neobične godine bila je 4. Konferencija koja se održala uživo u Hotelu Park Boutique u Varaždinu.
Studijske godine 2020./2021. upisana je druga generacija koja je svoje sesije održavala uglavnom na daljinu, dva puta mjesečno. Prvi susret generacije uživo bio je u Zadru 5. lipnja 2021., a zatim tijekom 5. Konferencije (Varaždin, 27. i 28. kolovoza 2021.) kada je najavljen upis treće generacije.

Treća generacija Prvoga hrvatskoga studija pripovijedanja upisana je 22. listopada 2021. te su sesije prvenstveno održavane uživo, uz paralelno praćenje putem Zooma. Neke od sesija održali smo gostujući u Zadru i Samoboru.

(Pred)upisi za 4. generaciju krenuli su na proljeće 2022. zbog velikog interesa. PRIJAVNOM OBRASCU za upis četvrte generacije 2022./2023. možete pristupiti ovdje.
Sesije će se održavati hibridno – uživo, u Varaždinu i na daljinu (putem Zooma). Polaznici koji će sudjelovati isključivo na daljinu, pridružit će se sesijama uživo na proljeće 2023. i tijekom 7. Konferencije o pripovijedanju (2023.).

PRVA SESIJA prve godine (4. generacija) započinje 22. listopada 2022. u 10 sati uživo (i putem Zooma) uz prethodnu obavijest.
U rujnu se zaključuju upisi, čemu prethode motivacijski razgovori te zajednički alumni susret s prethodnim generacijama kada odgovaramo na sva vaša pitanja.

Više o koncepciji Studija, iskustvima polaznika 1. i 2. generacije možete saznati ovdje: iz snimke Informativnog susreta o Studiju te pratećeg dokumenta s popisom predavača.
Naši stalni predavači i okosnica Studija jesu:

dr. sc. Martina Hranj, voditeljica Studija
Aleksandra Damjanić, mag. educ. hrvatskog jezika i bibliotekarstva, tajnica Studija

Ivana Zrilić, asistentica i voditeljica 1. godine
Željana Buljat, asistentica i voditeljica 2. godine
Ivana Šalinović, asistentica i voditeljica 3. godine

te abecednim redom:
Elizabeta Alković
mr. sc. Ivana Bašić
dr. sc. Ines Carović
doc. dr. Jasmina Dvorski
Špela Frlic
Jasna Held
Jasmina Žiljak Ilinčić
Andreja Krenek
dr. sc. Jelena Marković
Matilda Marković, učiteljica savjetnica hrvatskoga jezika, univ. spec. dramske pedagogije

Ivanka Ferenčić Martinčić, majstorica pripovjedačica
Una Mitrovski, mag. educ. hrvatskog jezika i fonetike
Marijana Mrvoš, majstorica pripovjedačica
Martina Pisciali
Arijana Plahutar
Jelena Premec, majstorica pripovjedačica
Micaela Sauber
TIGROM, centar za terapiju igrom: Kristina Vučinić i Irena Peroš Grgos

doc. dr. sc. Danijela Blanuša Trošelj
doc. dr. sc. Ines Virč

 

Često postavljena pitanja odgovori

Gdje se održava Studij?
– U našem prekrasnom Varaždinu, gradu baroka, glazbe, cvijeća i… priča.

Kako je Studij koncipiran?
– Studij je ustrojen kao dio cjeloživotnoga obrazovanja, kao stručna edukacija. Iako dijeli sličnosti s ustrojem sličnih studija/edukacija/škola u Belgiji i Grčkoj, kurikul Studija je autorski rad naše udruge. Također, prema riječima FEST-a (Federation for European Storytelling), europske mreže pripovjedača, po mnogočemu je jedinstven (FEST ONLINE FORUM #5 – Storytelling Performance: How to build your career and Nurture the Art Form, 3. 9. 2020.).

Studij traje četiri godine, od čega prva godina pruža elementarnu edukaciju te je organizirana u 10 sesija.

Što su “sesije”?

Studij je organiziran u sesije (lat. sessio: sjedenje, sjedište). To dan kada se održavaju predavanja/vježbe/radionice, a održavaju se subotom, jednom mjesečno, u Varaždinu.
U II. semestru jednom ili dva puta gostujemo te “privremeno selimo” po jednu sesiju u Zadar i Zagreb.
Nastavu održavamo hibridno: uživo i putem aplikacije Zoom, te putem portala za učenje na daljinu.

Sesije se sastoje od:
– stručnih predavanja izlagača: sveučilišnih profesora (antropologije, etnologije, usmene književnosti, pedagogije, dramske pedagogije i dr.) i stručnjaka s bogatim iskustvom, te profesionalnih i amaterskih pripovjedača… s kojima surađujemo već 3 godine
– vježbi
– samostalnih radova te
– učenja na daljinu (portali za “online” učenje).

Tijekom studija organiziraju se i dva stručna putovanja (terenska nastava) ako (epidemiološke i druge) prilike to dopuste.

Što nakon završene prve godine?

Nakon završenoga studija (I. godine) polaznici dobivaju diplomu (certifikat), tj. uvjerenje udruge o stečenim kompetencijama te broju odslušanih sati sa specifikacijama te naslov “majstor pripovjedač / majstorica pripovjedačica”, a nakon druge godine, naslovu se pridružuje specijalizirano područje, npr. “majstorica pripovjedačica narodnih priča”.
Polaznici mogu upisati nastavak Studija gdje se posvećuje više vremena specijalizacijama (područja pripovijedanja) te drugim pomoćnim vještinama koje bi pripovjedač/pripovjedačica trebali vladati u istraživanju svoje priče, pripremanju za pripovijedanje te samostalnoj organizaciji svoga nastupa ili programa.

Druga i treća godina organizirane su tako da pruža podršku u usavršavanju u jednom od užih, specijaliziranih područja rada (polaznik se za to odlučuje najkasnije tijekom III. semestra):
a) kreativno pripovijedanje za djecu / mlade /odrasle
b) terapeutsko pripovijedanje
c) pripovijedanje narodnih priča
d) biblioterapijski pristup pripovijedanju
e) biblijsko pripovijedanje
f) poslovno pripovijedanje
g) primjena pripovijedanja u odgoju i obrazovanju.

Koliko iznosi školarina?
Školarina (godišnja) iznosi 5.850 kn ili 780 eura.
Školarinu je moguće uplatiti u cijelosti (uz -10 % popusta što iznosi 5.265 kn / 699 eura) ili u 10 rata (mjesečno 585 kn / 78 eura).
Članovi udruge imaju popust -20% za plaćanje u cijelosti (4.680 kn / 622 eura) ili -10 % za plaćanje u 10 rata (mjesečno 527 kn / 70 eura).
Informirajte se kako postati naš član ovdje: https://forms.gle/WAAmw6ZG9jhGBpKP8)
Prilikom upisa uplaćuje se upisnina u iznosu od 100 kn ili 13 eura (do 22. 10. 2022.)
Upisnine su oslobođeni članovi udruge.

Školarina se uplaćuje na žiro račun udruge Kreativni studio “Logos”, A. Štera 19, Varaždin, najkasnije do 20. u mjesecu (za obročne uplate) na IBAN HR4223900011101001689.
Poziv na broj: 20102022
Opis plaćanja: “studij pripovijedanja – 4. generacija”

Kome je program Studija namijenjen?
– Svima koji se u svome radu nužno i često služe usmenim komuniciranjem. Najčešće su to odgojno-obrazovni djelatnici i oni koji rade s djecom i mladima: odgajatelji, učitelji, nastavnici, stručni suradnici – pedagozi, psiholozi, knjižničari, ravnatelji, animatori…
Međutim, mnogi naš program prepoznaju kao stručnu i profesionalnu priliku za osobni rast i razvoj u komuniciranju koji uključuje usmeno pripovijedanje (storytelling), strukturirano izlaganje bogato mentalnim slikama i osjetima koje ostavlja snažan dojam na slušatelja… Neki od naših polaznika usmjereni su na osobni razvoj isključivo kao pripovjedača/pripovjedačicu što najviše dolazi do izražaja u Završnom radu te nastavku Studija na 2. godini uz profiliranje u nekom od ponuđenih užih područja.
Ponosimo se da uz pomoć naših vrsnih predavača, eminentnih znanstvenika i stručnjaka s bogatim iskustvom, možemo pružiti individualnu podršku svakome polazniku te odgovoriti na njegove potrebe u osobnome razvoju u pripovijedanju.

PRIJAVNOM OBRASCU za upis četvrte generacije 2022./2023. možete pristupiti ovdje.